Der er to hovedtyper af fælge, stålfælge og letmetalsfælge (såkaldte alufælge). Ståfælgen er den mest almindelige og er monteret som standard på de fleste køretøjer. Letmetalsfælge er blevet meget almindelig idag, og er monteret som orginal på mange køretøjer. Ofte anvendes de til at opnå ærlige egenskaber, fordi de er lidt lettere og mere bæredygtige. Den mest almindelig årsag til at skifte til letmetalsfælge er imidlertid, det rent æstetiske. Du kan nemt bytte din stålfælg ud med en letmetalsfælg hvis du tager højde for fælgens ET og boltcirkel.

Fælgens indpresningsdybde, ET-mål

Fælgens indpresningsdybde, eller ET-mål, viser, hvor langt inde eller ude fælgen sidder i forhold til fælgens midtpunkt.

Det er vigtigt at have den rigtige indpresningsdybde, da forkert indpresningsdybde kan få hjulet til at røre ved skærmens yderkant eller fjedre/støddæmpere. Hvilken indpræsningsdybde, du skal have, afhænger af hvor brede dine fælge er og hvor store dækkene er, og naturligvis hvilken bil du har. Normalt står indpresningsdybden stemplet på fælgen. Jo højere mål, desto dybere sidder fælgen.

Boltcirkel

Boltcirklen handler om hvor mange bolthul fælgen har og dens diameter. Boltcirklen angives som fx 4x110, hvilket betyder 4 bolte med 110 mm cirkeldiameter. Cirkeldiameter er et mål mellem to bolte målt henover centerhullet (fremhævet med rødt). På en 4-bolt fælg måler du fra dit bolthuls yderkant til bolthullets inderste kant på tvær af centerhullet. Forskellige biler har forskellige boltcirkler, hviklet betyder at en fælg ikke passer til alle biler.

På en 5-boltsfælg måler man boltcirklen ved følgende:

  • Mål hele bolthullets diameter (A)
  • Mål fra bolthullets kant til navhullets kant (B)
  • Mål navhullets diameter (C)

Boltcirklens diameter = A + Bx2 + C

Fælgdimensioner

Fælge findes i mange forskellige størrelser og varianter. Når man måler fælge gøre det i tommer. Her er et eksempel på hvordan det kan se ud:

8Jx17

  • 8 står for fælgens bredde
  • J er typen af fælghorn
  • 17 er fælgdiameter målt i tommer.

Når hjulskift.dk lister fælge er fælghornet ikke vist, fordi J er standard.