Der blev indført en ny dækmærkning i EU i 2012. Næsten alle dæk, der er produceret efter juni 2012 og solgt fra november 2012 inden for EU skal bære et mærkat eller ledsages af et mærke i henhold til forordningen EC 1222/2009. Denne forordning vil, sammen med andre faktorer der normalt tages i betragtning, når man beslutter sig for et køb, give dig mulighed for at fortage et bedre valg, når de køber nye dæk.

Et eksempel på det nye EU-mærkat kan ses til herunder. Dette mærkat svarer til den almindeligt brugte mærkning af husholdningsartikler, såsom vaskemaskiner og opvaskemaskiner.

Målet med mærkningen er at gøre vejtransporten sikrere og øge dens økonomiske og miljømæssige effektivitet ved at fremme sikre og brandstofbesparende dæk med lave støjniveauer. Mærkningen opstiller også rammerne for formidling af harmoniserede oplysninger om nogle dækparametre i hele branchen.

EU Dakmaerke

Mærkningen er obligatorisk for:

 • Dæk til biler og SUV'er
 • Dæk til lette erhvervskøretøjer
 • Lastvognsdæk

Mærkningen gælder dog ikke for:

 • Regummiering
 • Professionelle offroad dæk
 • Dæk, der ikke er tilladte på offentlige veje, såsom racerdæk
 • Type T reservedæk til midlertidig brug
 • Dæk til veteranbiler
 • Dæk, hvis hastighedskode er under 80 km/t
 • Dæk med en nominel fælgdiameter på højst 254 mm eller på mindst 635 mm
 • Dæk med funktioner, der forbedrer vejgrebet (såsom pigdæk)

Dækleverandørernes (producenter og importører) ansvar

Når dæk leveres til en kunde, skal de ledsages af et mærkat for hver dækstørrelse og type i leverancen svarende til det mærkat, der vises til venstre. Dette krav kan også opfyldes ved at sætte et mærkat på hvert dæk.

Alt reklamemateriale og teknisk og teknisk materiale skal vise mærkatværdierne for hvert dæk på en forståelig måde. Producentens og forhandlerens hjemmesider skal ligeledes vise mærkatoplysninger for de dæk, der tilbydes.

Dækforhandlernes ansvar (dem der sælger dæk til slutbrugere)

De skal for dæk til personvogne og lette erhvervskøretøjer sikre, at hvert dæk bærer et mærkat på et klart synligt sted eller inden dækket sælges, forevise mærkatets oplsyninger for slutbrugeren, og et mærkat skal være klart synligt i umiddelbar nærhed af dækket.

Mærkatets oplysninger skal ligeledes gives, når dæk, der udbydes til salg, ikke er synlig for kunden.

Distributørerne skal for samtlige dæk (personbiler, lette erhvervskøretøjer, lastbiler og busser) sikre, at mærkatets værdier for samtlige købte dæk ligeledes er anført på kundens regning eller udleveres sammen med denne.

Hvordan aflæses mærkatet?

Fuel Saving    

Effektiv udnyttelse af brændstoffet er vigtigt både for at reducere CO² udledningen og kørselsomkostningerne. Kategorierne er indelt fra A (grøn) til G(rød). Kategori D benyttes ikke her. Forskellen mellem hver kategori indikerer en besparelse eller øgning af brændstofforbruget på mellem 0,10 og 0,15 liter per 100 km for en bil der kører ca. 15 km/liter. Forskellen mellem klasse G og klasse A for et komplet dæksæt kan, afhængig af køretøj og kørselsforhold, reducere brændstofforbruget med op til 7,5%.

Wet Braking

Vejgreb på våd vej er en afgørende faktor for sikkerheden, og indikerer dækkenes evne til at standse bilen hurtigt på våde veje, og kan forklares ved hjælp af bræmselængder. Kategorierne er A til G, hvor D og G ikke benyttes. Effekten kan variere afhængigt af køretøjet og kørselsforholdende, men forskellen mellem hver kategori svarer til en bremselængde på mellem en og to billængder (eller mellem 3 og 6 meter) når der bremses ved en hastighed på 80 km/t. Forskellen mellem klasse F og A for et sæt bestående af fire identiske dæk afkorte bremselængden med 30% (fx kan dette reducere bremselængden med 18 meter for en almindelig bil der kører 80 km/t.

Noisy Icon

Her er der tale om støjniveauet fra dækkene udenfor kabinen. Det eksterne støjniveau inddeles i tre kategorier og måles i decibel (dB) sammenlignet med de nye europæiske niveauer for støj afgivet til omgivelserne, som skal introduceres frem til 2016. Jo flere rammer, der er udfyldt med sort på mærkaten, jo mere støjer dækkene.

 • 1 sort lydbølge: dæk med lav udvendig støj. 3 dB mindre end den kommende strammere europæiske grænse
 • 2 sorte lydbølger: dæk med gennemsnitlig udvendig støj. Dækket opfylder allerede den kommende europæiske grænse.
 • 3 sorte lydbølger: dæk med høj udvendig støj. Dækket opfylder den aktuelle europæiske grænse, med er højere end den kommende grænse.

Hvad gør Hjulskift?

Hjulskift opfylder de krav der er til dækforhandlere.De tre værdier vil blive vist på hjulskift.dk med følgende ikoner:

Effektivt Brændstofeffektivitet
Vejgreb Vejgreb i vådt føre
Lyd1 Ekstern dækstøj